IMG-20230511-WA0004

Ziekte en plaagbestrijding

Diversiteit en biodiversiteit zijn sleutelwoorden voor een gezond bomenbestand. In een omgeving met diverse bomensoorten zijn de bomen opgewassen tegen veelvoorkomende ziektes en aantastingen. En dat is waar wij blij van worden: bomen groen maken en houden!

Het belang van veelzijdigheid

Het komt weleens voor dat er veel van dezelfde bomen dicht bij elkaar staan, dit noemen we monoculturen. Monoculturen zorgen voor een snellere verspreiding van ziekten of plagen, waardoor uitval in een laan of perceel heel snel kan gaan. De letterzetterkever, eikenprocessierups en de essentaksterfte zijn voorbeelden van snel verspreidende aantastingen/plagen. Diversiteit in bomensoorten draagt bij aan een gezond bomenbestand.

Door te monitoren kunnen de boomverzorgers van VDBH achterhalen waar de plaagdruk of aantasting het snelst toeneemt. Met behulp van deze gegevens wordt hier een veiligheidsurgentie aan gegeven. Ook wordt er zo duidelijk welke bomen beter resistent zijn tegen een bepaalde ziekte of aantasting.

Nieuwe bomen

Als een boom erg is aangetast door een ziekte en al begint af te sterven, door bijvoorbeeld iepziekte, is het gezien de veiligheid verstandig deze te verwijderen. Daarmee voorkomen we dat andere bomen worden aangetast. Door een diversiteit in bomensoorten terug te planten, verlagen we de impact van ziektes en schimmels in de toekomst én kunnen we deze beter beheersen.

Voorkomen is beter dan genezen

Door het verhogen van de biodiversiteit, zoals met het plaatsen van nestkasten, kunnen o.a. luizen en eikenprocessierupsen bestreden worden op een natuurlijke manier. Voor het voorkomen van een uitbraak van de eikenprocessierupsen kunnen de boomverzorgers van VDBH deze ook preventief bestrijden. Zo voorkomen we overlast bij fietsers en wandelaars.