IMG_8731

Rooien

De boomverzorgers van VDBH doen niets liever dan bomen zo onderhouden dat ze gezond blijven. Toch is het soms niet mogelijk om de boom met al zijn functies te kunnen behouden. Veiligheid is in dat geval vaak de voornaamste reden om te kiezen voor het rooien van een boom.

Waarom rooien?

Bij een periodieke boomveiligheidscontrole kunnen er (maai)schade, (kroon)sterfte of stabiliteitsproblemen geconstateerd worden. Dit zorgt voor een onveilige boom. Zo kunnen heftige weersomstandigheden zorgen voor schade, wat vervolgens ruimte geeft voor aantasters en schimmels, of is het mogelijk dat graafwerkzaamheden zorgen voor stabiliteitsproblemen. Wanneer de boom in ernstige mate is aangetast, zal deze gerooid moeten worden om de veiligheid te kunnen garanderen.

Daarnaast kunnen nieuwbouw, verbouw en reconstructies van de openbare ruimte er ook voor zorgen dat bomen verwijderd moeten worden. Wanneer verplanten dan geen optie is zal er gerooid moeten worden.

 

De vraag die in veel situaties speelt is dan: is de boom onveilig voor de omgeving of is de omgeving niet geschikt voor deze boom?

 

Alles voor gezonde bomen

Bewustwording van een duurzaam bomenbestand draagt bij aan gezonde, volwassen bomen. Ook jij kunt hier een bijdrage aan leveren. VDBH adviseert en ondersteunt bij het behoud, onderhoud en rooien van bomen. Het aanvragen van vergunningen, bekijken van herplantmogelijkheden en het adviseren in groeiplaatsinrichtingen: dat is waar wij thuis in zijn!