IMG-20220328-WA0008

Planten en verplanten

Om bomen op een duurzame manier te kunnen behouden is verplanten en opnieuw planten in sommige gevallen noodzakelijk. Bij VDBH Boomverzorging houden we rekening met de ‘wensen’ en functies van bomen. Want hoe groter/ouder de boom, des te meer functies hij heeft.

Nieuwe bomen

Ziekten, plagen en ouderdom kunnen er helaas voor zorgen dat bomen dood gaan. Vanwege de veiligheidsrisico’s is het dan noodzakelijk de boom zo snel mogelijk te verwijderen.

Een nieuwe boom zorgt voor vergroening en een prettige leefomgeving. De boomverzorgers van VDBH geven graag advies voor de juiste bomen. Hierbij wordt gekeken naar de bodem, onder- en bovengrondse groeiruimte en het beoogde eindbeeld.

Bomen verplanten

Herinrichting of een gebrek aan groeiruimte kunnen ervoor zorgen dat bomen verplant moeten worden. Het is belangrijk dat de verplantbaarheid vooraf wordt onderzocht en dat de juiste voorbereiding wordt getroffen voor een grotere kans van slagen.

Door de jaren heen krijgt een boom steeds meer functies. Zo versterkt het de biodiversiteit, verzacht het de gevolgen van klimaatverandering, zorgt het voor verkoeling en vergroot het de sociale cohesie. Bij verplanting worden deze waarden behouden. Vooraf is het echter wel noodzakelijk om de verplantbaarheid te onderzoeken. Vervolgens treffen we de voorbereidingen voor het vergroten van de slagingskans. De boomverzorgers van VDBH weten als geen ander wat er nodig is om de bomen op hun nieuwe plek tot hun recht te laten komen.

 

”Het beste moment om een boom te planten is 10 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu.” (Confucius, z.d.)