Verschillende werkzaamheden, weersomstandigheden, groeiplaatsen of aantastingen kunnen invloed hebben op de gezondheid en daarmee het duurzaam beheer van bomen. Een goed advies kan meestal niet gegeven worden zonder onderzoek naar de huidige situatie. Bij VDBH gebruiken we, afhankelijk van de situatie, onderstaande onderzoeksmethoden:
Bij het volledige bomenbestand wordt een nulmeting uitgevoerd. Deze gegevens worden verwerkt in GIS (geografisch informatiesysteem). Dit omvat ook een boomveiligheidscontrole.
Door periodiek de bomen te controleren op veiligheid en dit te verwerken in GIS kan er een boomveiligheidsrapportage of een beheerplan worden opgesteld.
- Nader technisch onderzoek
De ernst van aantastingen, zoals schimmels en het constateren van holtes en plakoksels, worden tijdens dit onderzoek duidelijk. Aan de hand van de uitkomst kan specifiek boomonderhoud worden gepleegd.
Reconstructies van bestaande wegen en het (om)leggen van kabels en leidingen hebben van invloed op omliggende bomen. De effecten van de uitvoering worden in deze analyse vroegtijdig vastgesteld, zodat de bomen duurzaam behouden kunnen worden.
Dit onderzoek zal uitwijzen of de bodem geschikt is voor een bepaalde boom.
Met de verkregen informatie over de bomen worden de maatregelen vastgelegd. Denk hierbij aan een jaarlijkse controle van attentiebomen, toekomstgericht snoeien of nader onderzoek. Ook delen we een korte en lange termijnvisie, kostenbegroting en de baten van de bomen. Duidelijkheid zodat u weet waar u aan toe bent: daar houden we van!
VDBH Boomverzorging geeft graag advies, maar wel op basis van goede informatie. Pas na een onderzoek weten we echt waar we over praten!